• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Matka Polka Postępowa

Kuchnia domowa dla wszystkich. Klasyki i mnóstwo inspiracji smakami z całego świata.

Kategorie postów

  • obiadki (2)
  • ulubione smaki (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Od czegoś trzeba zacząć

Od czegoś trzeba zacząć... 

 

No i chyba najlepiej zacząć od przystawki...

 

SAŁATKA CZOSNKOWA, przez moje dzieci zwana "Ziemniaczkami po grecku" absolutnie nie polecana dla pracowników biur obsługi klienta

 

Historia tej potrawy ma swój początek w tawernie Myrtoon w miejscowości o swojskiej nazwie Poulithra w Grecji, na pólwyspie Peloponez. Oczywiście chcieliśmy spróbować lokalnych specjałów i polecono nam "Greek garlic salad", haha... w życiu bym się nie domyśliła czytając w karcie, że podadzą mi talerz ziemniaków...Pomimo swej prostoty, potrawa wybitna, uzależniająca i syta.

 

Ziemniaczki po grecku

 

 SKŁADNIKI

ziemniaczki sałatkowe

oliwa z oliwek (dużo lub bardzo dużo)

biały ocet winny (do smaku)

sól morska (do smaku)

czosnek (dużo, lub bardzo dużo)

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki ugotować w małej ilości posolonej wody, odcedzić, odparować i ugnieść na gładką masę, dodając: oliwę, sól i czosnek.

Na samym końcu doprawić masę kilkoma łyżkami octu ( ja zwykle dolewam łyżkę i próbuję)

Do obiadu, jako dodatek, podaję gęstsze "greckie ziemniaczki" zatem dolewam mniejszą ilość oliwy, kiedy moje danie ma spełniać rolę przystawki dolewam bardzo dużo oliwy by konsystencja przypominała ciepły budyń, wtedy wystarczy chrupiąca bagietka, sałatka grecka i przysięgam, smak Was oczaruje.

05 października 2020   Dodaj komentarz
ulubione smaki   dania z ziemniaków   przystawki  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Matula_1977 | Blogi