• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Matka Polka Postępowa

Kuchnia domowa dla wszystkich. Klasyki i mnóstwo inspiracji smakami z całego świata.

Kategorie postów

  • obiadki (2)
  • ulubione smaki (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Obiadki


Zupa z pieczonych warzyw

Mój ulubiony czas, czas smacznych, dojrzałych pomidorów i aromatycznej papryki...

Czas pierwszych chłodów zachęca do zjedzenia ciepłej, rozgrzewającej zupki...

 

ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW

 

pieczone warzywa  

 

Składniki

 

warzywa do pieczenia:

-Pomidory dojrzałe

-papryka aromatyczna i mięsista

-czosnek

 

składniki do wywaru:

-włoszczyzna

-seler naciowy

-cebula

-suszone pomidory

-oliwa z oliwek

-sól

-pieprz biały 

-zioła prowansalskie

-pasta paprykowa ostra

 

Sposób przyrządzania:

Warzywa do pieczenia umieścić w brytfannie, w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni, piec 40 min, natępnie wyjąć do przestudzenia. Następnie obrać je ze skóry i wyjąć z papryki gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę warzywa dodając soki pozostałe w brytfannie.

Włoszczyznę, oliwę, suszone pomidory, sól i pieprz zalać wodą i gotować, cebulę opiec jak do rosołu i dodać do wywaru, po ugotowaniu włoszczyzny wyjąć ją i do wywaru dodać pastę paprykową i zioła prowansalskie.

Połączyć zmiksowane warzywa z wywarem i dobrze zagotować, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem...

 

SMACZNEGO

 

11 października 2020   Dodaj komentarz
obiadki   co na obiad   zupa   zupa warzywna  

Pomysł na obiad - pierożki z kaczką

Uwielbiam pikantne potrawy, nauczyłam się je doceniać, łatwo nie było...

Polecam sprawdzony przepis na wspaniałe i lekko pikantne...

 

Pierożki z kaczką

 

 

SKŁADNIKI

- piersi z kaczki bez skóry

- pędy bambusa z zalewy

- 1 ząbek czosnku

- łyżka posiekanego imbiru

- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

- 1 łyżeczka sosu hoisin

- 1 łyżka pasty sojowej

- 1 łyżka wina ryżowego

- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (trudno ją kupić ale można zrobić ją samemu)

- kilka kropel pikantnego sosu chilli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Piersi z kaczki posiekać jak na tatara, pędy bambusa pokroić w drobną kosteczkę, ząbek czosnku drobno posiekać tak jak imbic i szczypiorek, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Ciasto na pierogi przygotować z mąki (mąka pszenna zamojska), ciepłej wody i odrobiny soli, zagnieść aż bedzie gładkie i miłe, zawinąć w folię i zostawić na pół godziny.

Pierogi lepić wg uznania, ja lubię z wyciętych placuszków, z falbanką wyciskaną widelcem.

Gotować w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

 

SMACZNEGO

08 października 2020   Dodaj komentarz
obiadki   pomysł na obiad   dania z kaczki   pierogi  
Matula_1977 | Blogi