Pomysł na obiad - pierożki z kaczką
Uwielbiam pikantne potrawy, nauczyłam się je doceniać, łatwo nie było...
Polecam sprawdzony przepis na wspaniałe i lekko pikantne...
Pierożki z kaczką
SKŁADNIKI
- piersi z kaczki bez skóry
- pędy bambusa z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 1 łyżka pasty sojowej
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (trudno ją kupić ale można zrobić ją samemu)
- kilka kropel pikantnego sosu chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piersi z kaczki posiekać jak na tatara, pędy bambusa pokroić w drobną kosteczkę, ząbek czosnku drobno posiekać tak jak imbic i szczypiorek, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto na pierogi przygotować z mąki (mąka pszenna zamojska), ciepłej wody i odrobiny soli, zagnieść aż bedzie gładkie i miłe, zawinąć w folię i zostawić na pół godziny.
Pierogi lepić wg uznania, ja lubię z wyciętych placuszków, z falbanką wyciskaną widelcem.
Gotować w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
SMACZNEGO